perjantai 12. syyskuuta 2014

Omppu pomppu!


Meidän omenapuut on olleet männä vuodet ihan turia,
pari vuotta sitten
jänikset pisteli poskeensä osan niistä.
Olin ihan varma, että no.. nyt ne kuoloo sit kokonaan.
Siivoilin oksia ja taputtelin oksavahalla
pahasti kärsineet oksat ja rungot.
Eka kesänä tämän jänisten tuhon jälkeeen,
lehtiä tuli ja muutama kukka.. vaan ei omenoita.
Mutta, annas olla tänä vuonna, keväällä Moskovan
päärynäomenapuu kukki hurjana.. 2 muuta ei,
mutta tekivät hurjasti oksia ja lehtiä.
Niinpähän vaan kävi, että jäniksen mokomat
potki vähän puita päähän ja johan alkoi tulla omenoita.
Ensimäinen syksy 7 vuoteen, kun noista omenapuista
on omenoita saatu ( yhtä tai kahta omppua lukuunottamatta).
Viime kesänä istutin pihan toiseen päähän 2 omppupuuta ja
nehän teki jo toisena kesänä omppuja, ei paljoa,
mutta eihän nuo nuoret ja hennot oksat paljon kantaisikaan.


Joten,
meillä on ollut omenoita,
syötäväksi ja leivottavaksi asti.
Joten omista omenista syntyi
amerikkalaista omppupiirakkaa ohjeella
Mummoankan omenapiiras..
Pohja:
4dl jauhoja
150 g margariinia
2 rkl sokeria
1,5 dl kylmää vettä
Sekoitetaan koneella tai nypitää sormin ja paiskataan jääkaappiin
hetkeksi, tee sillä aikaa täyte..
noin kilo omenoita kuorineen ( pilko sormen pään kokoisiksi kuutioiksi erilliseen kulhoon)
lisää omenoihin puolikkaan sitruunan mehu
toiseen astiaan:
1,5 dl sokeria
1,5 rkl jauhoja
2 tl kanelia
2 tl vanilliinisokeria / vaniljasokeria
25 g voita

Ota taikina jääkaapista ja kauli siitä pyöreään vuokaan
pohja, niin että laidat nousee vähän yli ( melko ohut) ja
päälliskansi myös.
Omput vuokaan, täyte ripotellaan omppujen sekaan ja
kansi päälle, pistele haarukalla reikiä.
Laidat voi nipistellä nätisti yhteen ja haarukalla vielä tehdä laidoista
nätit... sitten uuniin 200 astetta 35 min.
Kun piiras on uunissa, vatkaa hieman kuohukermaa jossa vaniljasokeria, laita
viileään..
Ja voila!!! Piiras uunista, anna hetki jäähtyä, kuppi kuumaa kahvia tai teetä,
iso lörtsäys kermaa piiraspalasi päälle ja ah..
Parasta omppupiirasta ikinä!!




Mitä enemmän omppuja laitat sisään, sitä mehevämpi ja pullukampi piiraasta tulee..
olen siis kokeillut ohjetta jo isommallakin omppu määrällä.
Sattui olemaan meidän perheen nuorison suosikki,
ehkäpä joutuu tehdä vielä syksyn mittaan muutama muukin..
Nams!
Mutta, tyypit... tässä mässäystä tällekertaa,
kannattaa kokeilla ja ihastua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti